Zijn schoonmaakmiddelen slecht voor je gezondheid?
Chemische desinfectiemiddelen bestaan al honderden jaren. Door de moderne toename van ziekten bij mens en dier zijn deze producten nog steeds de standaard voor het reinigen van oppervlakken in onze omgeving. Met de voortschrijdende technologie en wetenschap worden nieuwe en krachtigere producten ontwikkeld, met het vermogen om alle micro-organismen in een specifiek gebied te vernietigen. Maar is dit een goede zaak? Zijn ontsmettingsmiddelen, die ons zouden moeten redden, eigenlijk schadelijk voor ons?
Tegenwoordig worden, dankzij massaproductie en commercialisering, chemische desinfectiemiddelen gebruikt in bijna elke reinigingsprocedure wereldwijd. Het lijkt volkomen veilig als iedereen deze producten gebruikt, toch? Niet helemaal. Laten we eens kijken naar enkele van de meest gebruikte desinfecterende producten en hun schadelijke bijwerkingen bij blootstelling.

De nadelen van Chemische Schoonmaakmiddelen
Je longen
Als op de fles staat “gebruik in een goed geventileerde ruimte”, weet je gewoon dat deze vol schadelijke chemicaliën zit. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van een huishoudelijke reinigingsspray het risico op astma kan verhogen en allergieën kan verergeren. Als u schoonmaakt om de triggers in uw huis te verwijderen, zoals schimmel, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt, kunt u meer schade aanrichten met de bijtende reinigingsmiddelen die ze binnenshuis spuiten.
De toegevoegde geur om de chemische geur te verdoezelen is meestal gemaakt van extra chemicaliën. Die deeltjes verdwijnen niet meteen als je klaar bent met het schoonmaken van de badkamer. Ze zullen in de lucht hangen en de longen binnendringen van iedereen die de komende uren of zelfs dagen de badkamer gebruikt. Een betere keuze: gebruik natuurlijke producten zoals tea tree olie, lavendel of essentiële oliën om geur aan je reinigingsmiddelen toe te voegen.
Als u merkt dat schimmel een echt probleem is in uw huis, raden we u aan contact op te nemen met onze lokale Calgary-experts, Certified Asbestos Removal. Zij zijn de echte pro’s en bieden diensten voor luchtbewaking, schimmels en asbestverwijdering.
Jouw huid
Terwijl u schoonmaakt, absorbeert uw huid de chemische stof in de reinigingsmiddelen die u gebruikt. Als u reinigingsmiddelen gebruikt die een grote hoeveelheid chloor of bleekmiddel bevatten, kan dat een probleem voor u zijn. Veel schoonmaakproducten bevatten hypochlorieten, een bijtende soda die ervoor zorgt dat de huid al na een paar minuten blootstelling verbrandt.
Je merkt misschien hoe droog je handen zijn na een dag schoonmaken. Het lijkt erop dat geen enkele hoeveelheid lotion de droogte kan doven. Dit komt omdat je schoonmaakproducten al je natuurlijke oliën uit je handen hebben gelogen. Als alternatief kunt u huiduitslag, jeuk of rode bultjes op uw polsen, armen of handen opmerken. Dit is een reactie van uw lichaam die aangeeft dat de chemicaliën in uw reinigingsmiddelen irriterend zijn.
Jouw ogen
Je ogen zijn delicate organen, essentieel voor je leven. Wanneer u schadelijke chemicaliën gebruikt bij uw reiniging, loopt u het risico dat u deze in uw ogen spat, sproeit en sprenkelt, met blijvende schade tot gevolg. Je ogen worden alleen beschermd door een dun slijmvlies en deze giftige chemicaliën kunnen erg gevaarlijk zijn.
Zelfs als je klaar bent met het schoonmaken van je huis, laat je een kleine hoeveelheid residu achter op de oppervlakken die je hebt schoongemaakt. Vooral in de badkamer kunnen bleekmiddelen en schurende chemicaliën achterblijven om in de ogen te spetteren als het water wordt aangezet.
Onmiddellijk na chemisch contact met de ogen: Spoel uw ogen gedurende 15 minuten met koud water. Uw ogen kunnen meteen beter aanvoelen, maar het is belangrijk om de volledige 15 minuten te blijven spoelen om ervoor te zorgen dat het grootste deel van de chemische stof wordt weggespoeld. Nadat u uw ogen heeft uitgespoeld, gaat u onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.
Uw huis, uw leefomgeving
Als deze giftige schoonmaakmiddelen zo bijtend zijn dat ze je huid verbranden, allergieën veroorzaken en je ogen irriteren, wat doen ze dan met je huishouden? Schoonmaakmiddelen die bleekmiddel bevatten, zullen de kleur uit uw meubels afvoeren. Als u uw keuken- of badkameraanrecht constant afveegt met agressieve chemicaliën, zal het oppervlak verslijten totdat er niets meer over is.
Uw houten meubelen zijn verzegeld zodat water en andere vloeistoffen de sterkte en het algehele uiterlijk niet kunnen bederven. Schoonmakers ontdoen uw meubels van deze belangrijke kit totdat het hout uiteindelijk overgeleverd is aan alles wat erop zit. Zodra dit gebeurt, zit alles wat u op uw meubels giet of spuit, effectief in uw meubels.
Uw bankrekening
We hebben meestal een kast vol schoonmakers, elk met een specifiek deel van het huis. De waarheid is echter dat het grootste deel van het huis met dezelfde oplossing kan worden afgestoft, schoongemaakt en ontsmet. Niet alleen dat, maar uw allesreiniger kan worden gemaakt van enkele van de goedkoopste items in huis – zuiveringszout, citroensap, azijn en water. Uw kosten worden nog meer verlaagd wanneer u deze artikelen in bulk koopt.
Een klein druppeltje etherische olie kan het verschil maken in uw doe-het-zelf reinigingsoplossing. Tea tree olie is een natuurlijk ontsmettingsmiddel, terwijl citroensap kan helpen bij het afbreken van vuil en slijk. Door je eigen mix van essentiële olie van kruidnagel, sinaasappel of lavendel toe te voegen, krijgt je huis zijn eigen kenmerkende geur die consistent is van kamer tot kamer, zonder overweldigend te zijn.
Uw kinderen
Het lichaam van kinderen is overal gevoeliger voor, ook voor huishoudelijke schoonmaakmiddelen. De gifstoffen in de lucht die vrijkomen bij het schoonmaken van badkamers en de keuken worden door uw kind ingeademd en opgenomen door hun nog in ontwikkeling zijnde longen. Alle resten die na het reinigen achterblijven, kunnen op hun huid en handen terechtkomen, en onvermijdelijk in hun mond.
Je kinderen zijn leergierig, ze vinden het heerlijk om alles te ontdekken

Veel voorkomende chemische desinfectiemiddelen
Schoonmaakmiddel met Alcohol
Ontsmettingsmiddelen op basis van alcohol, zoals isopropylalcohol, worden overvloedig gebruikt in de gezondheidsindustrie. Het werd voor het eerst uitgevonden in 1920 om medische apparatuur te steriliseren en te desinfecteren. Isopropylalcohol werd uiteindelijk het hoofdingrediënt in verschillende producten om oppervlakken te desinfecteren.
Bijwerkingen bij blootstelling:
- Duizeligheid
- Lage bloeddruk
- Buikpijn
- Misselijkheid
- Langzame ademhaling
- braken
- Keelpijn/branderig gevoel
- Hartinfarct
Schoonmaakmiddel met Chloor
Veel van de hedendaagse schoonmaakproducten gebruiken chloor als het primaire ingrediënt, met name huishoudbleekmiddel. Simpel gezegd, huishoudbleekmiddel is chloor opgelost in water, afgeleid van 5,25% – 6,15% natriumhypochloriet. Het werd voor het eerst geïntroduceerd als ontsmettingsmiddel in 1908 als een manier om drinkwater te zuiveren. Chloor wordt gebruikt bij het bereiden van chloriden, gechloreerde oplosmiddelen, pesticiden, polymeren, synthetische rubbers en koelmiddelen.
Bijwerkingen bij blootstelling:
- Irritatie van de luchtwegen
- piepende ademhaling
- Moeite met ademhalen
- Keelpijn
- Hoest
- Beklemming op de borst
- Oog irritatie
- Huidirritatie
Schoonmaakmiddel met Formaldehyde
Formaldehyde is een desinfecterende verbinding die bestaat uit drie ingrediënten; koolstof, waterstof en zuurstof. Het werd voor het eerst ontdekt in 1859 en begon in de jaren 1880 met de commerciële productie. Formaldehyde wordt niet alleen gebruikt in huishoudelijke ontsmettingsmiddelen, het wordt ook gebruikt om verschillende bouwmaterialen te vervaardigen (multiplex, vezelhout, lijmen, enz.).
Bijwerkingen bij blootstelling:
- Dood
- Huidirritatie
- Kanker
- Branderige sensaties van de ogen, neus en keel
- hoesten
- piepende ademhaling
- Misselijkheid
Schoonmaakmiddel met Waterstof peroxide
Waterstofperoxide is een verbinding die wordt gemaakt door waterstof en zuurstof te combineren, voor het eerst uitgevonden in 1818. Naast desinfectie kan waterstofperoxide ook een antiseptisch middel zijn voor snijwonden, brandwonden en andere huidgerelateerde verwondingen. Als desinfectiemiddel is waterstofperoxide in staat om drinkwater, oppervlakken en andere toepassingen te reinigen.
Bijwerkingen bij blootstelling:
- Oogirritatie (soms blijvende oogbeschadiging)
- Longirritatie (kortademigheid)
- Huidirritatie (blaren, brandwonden en bleek worden van de huid)
Schoonmaakmiddel met Perazijnzuur
Perazijnzuur is een ontsmettingsmiddel dat wordt verkregen door azijnzuur met waterstofperoxide samen te mengen. Perazijnzuur werd in de jaren vijftig commercieel geïntroduceerd om bepaalde bacteriën en schimmels uit voedsel te verwijderen. Bovendien breidde het gebruik ervan zich uit naar andere industrieën als een manier om de vorming van biofilm op oppervlakken te voorkomen.
Bijwerkingen bij blootstelling:
- Oogirritatie (corrosie/jeuk)
- Longirritatie
- Huidirritatie
- hoesten
- Blaren
- Dodelijk (explosief rond bepaalde metalen)
Schoonmaakmiddel met Fenol
Fenolen (of Fenolen) zijn enkele van de eerste chemische ontsmettingsmiddelen die zijn ontdekt. Het eerste fenol werd uitgevonden in 1834 en stond bekend als carbolzuur. Tegenwoordig zijn fenolen populair in huishoudelijke ontsmettingsmiddelen en bepaalde mondwaterproducten.
Bijwerkingen bij blootstelling:
- Huidirritatie
- Oog irritatie
- anorexia
- Progressief gewichtsverlies
- Diarree
- hoogtevrees
Veiligere vormen van schoonmaken

Bacteriologische Reinigingsmiddelen
