Probiotica kunnen de verzorging van jouw huid verbeteren

Probiotica maken al gedurende een lange tijd deel uit van de dagelijkse routine van veel mensen. Van het eten van yoghurt en het gebruiken supplementen tot schoonmaken. Opneembare probiotica worden vaak ingezet om de darmflora te verbeteren en om de spijsvertering te bevorderen.

Spijsvertering en darmflora? Passen probiotica dan toch niet in onze huidverzorgingsroutines? Toch wel!

Misschien moet je bij het horen van de term microbioom terugdenken aan de verschrikkelijke biologielessen die je ooit hebt moeten volgen. Echter is het nu geen saaie les over microbiomen, maar een leerrijk artikel dat je absoluut moet lezen.

Er leven heel wat specifieke en verschillende soorten bacteriën op je huid. Je huid heeft dus een eigen microbioom. De bacteriën op je huid willen jou een zo mooi mogelijke huid geven. Echter wordt het microbioom op je huid voortdurend beïnvloed door verschillende factoren. Deze factoren zijn onder meer hydratatie, talg en pH. De pH-waarde weergeeft de zuurtegraad van een gegeven iets.

Helaas kan de mircoflora op je huid ook uit balans geraken, waardoor er ziekteverwekkers kunnen ontstaan. Patricia K. Farris M.D. zei hierover het volgende in de Dermatology Times: “Onderzoeken hebben uitgewezen dat veranderingen in de microflora van de huid een belangrijke rol spelen bij aandoeningen zoals atopische dermatitis, psoriasis, acne en huidkanker”. Bacteriën kunnen dus echt helpen om jouw huid gezond te houden.

 

 

Knol probiotic - huidverzorging

De werking van probiotische huidverzorging

 

Probiotica helpen de nuttige micro-ogranismen (de goede bacteriën) om de huid te kunnen koloniseren en de natuurlijke balans te behouden of te herstellen. Ook kunnen er ervoor zorgen dat de weerstand van de huid beter wordt. Zo wordt de huid beter beschermd tegen schadelijke omgevingsfactoren, zoals allergenen en irriterende stoffen. Maar die soorten probiotica zijn niét terug te vinden in producten als die van Activia en Danone.

De bacteriën die terug te vinden zijn in probiotische yoghurts zijn gewoonweg te groot om opgenomen te kunnen worden door de huid. Probiotsiche bacteriën produceren zure verbindingen, zoals melkzuur. Dit verzuurt de huid doormiddel van zijn pH-waarde te verlagen. Hierdoor worden ziekteverwekkers afgeschrikt

De voordelen van probiotische huidverzorging

 

  • Ze hebben een effect op de huid dat kalmerend werkt. De probiotica zorgen ervoor dat huidcellen niet reageren op slechte bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen dat uw rosacea of acne (deels) opgelost raakt.
  • Probiotica verminderen de aanwezigheid van rimpels en fijne lijntjes op uw huid.
  • Probiotica bieden een extra bescherming tegen Uv-stralen. Helaas is de bescherming niet groot genoeg om de SFP in de stralen weg te halen. Maar het is nooit slecht om van een dubbele bescherming tegen de zon te kunnen genieten!
  • Ze versterken actief het immuunsysteem van onze huid. Dit wil zeggen dat onze huid samen met de probiotica in staat wordt gesteld om te vechten tegen ziekteverwekkers.
  • Probiotica versnellen ook de herstelprocessen van onze huid.

Er zijn heel veel merken die volop pronken en uitschreeuwen dat ze gebruik maken van probiotica in hun producten.

Volgens velen is de interne inname van probiotica een essentieel onderdeel van de gezondheid van onze huid.

Veel blogs schrijven dat het gebruik probiotische supplementen en andere vormen van probiotica zoals yoghurt, kefir en zuurkool (voor al de veganisten die dit lezen), vooral nuttig zijn voor mensen die kampen met een volgende probleempjes:

– Acne, eczeem, psoriasis of verstoppingen van het voorhoofd.

Maar de interne inname van probiotica kan ook interessant zijn voor iedereen die gewoonweg een gezonde huid wil!

 

Een korte samenvatting van al deze informatie:

  1. Jouw huid zit vol met goede bacteriën die je willen helpen om haar natuurlijke processen te kunnen uitvoeren.
  2. De inname (zowel inwendig als uitwendig) van probiotica zorgt ervoor dat de bacteriën op de huid weer in balans gebracht worden.
  3. Door de bacteriën op de huid weer in balans te brengen, kunnen heel wat huidproblemen opgelost en verholpen worden.

Krijg jij na het horen van al die positieve zaken over probiotica ook al zo een zin om het in je dagelijkse routine aantepassen?