Je weet misschien al hoe belangrijk het is om dagelijks een probiotisch supplement te nemen, maar wist je dat je je huis kunt en moet schoonmaken met probiotica? De waarheid is dat veel van de meest voorkomende huishoudelijke schoonmaakproducten misschien niet gezond zijn… Sommige bevatten zelfs gevaarlijke hormoonontregelaars en andere potentieel giftige ingrediënten.

 

Wat als je je huis spic en span zou kunnen krijgen met goede bacteriën?! Klinkt vreemd, maar net zoals probiotica kunnen helpen om je spijsverteringsstelsel in balans te brengen, kunnen ze misschien ook hetzelfde doen voor je huis.

De kracht van probiotica

Het is een feit dat de natuurlijke “goede bacteriën” in je darm – die miljarden vriendelijke micro-organismen die in het lichaam leven – soms de strijd tegen de “slechte bacteriën” niet alleen aankunnen. Stress, slechte voeding, ziekte en het nemen van antibiotica dragen allemaal bij aan een onbalans van de goeden in je darmflora, waardoor meer van de slechteriken vat krijgen. Dus het leveren van probiotica, boordevol miljarden vriendelijke bacteriën, in je darmen kan helpen om dingen weer in jouw voordeel te brengen.

Studies hebben blijven aantonen dat harmonie in de darmflora een direct verband kan hebben met het immuunsysteem, en mogelijk helpt bij allerlei ziekten, van lichte allergieën tot obesitas, griep, auto-immuunziekten en andere ernstige aandoeningen.

Een nieuwe grens.

Nu heeft het gebruik van probiotica een andere opwindende nieuwe grens bereikt: probiotische reiniging. Veel mensen zijn de gevaren gaan inzien van het schoonmaken van onze huizen met agressieve chemicaliën en gifstoffen. Afgezien van de contactreacties die ze kunnen hebben op ogen, huid en luchtwegen, brengen sommige onderzoeken huishoudelijke chemicaliën in verband met ernstige ziekten.

Als reactie hierop worden sommige huishoudens “groen” – en kijken ze naar natuurlijke schoonmaakproducten voor thuis. Hoe geweldig dit ook klinkt, niet alle groene producten zijn even goed gemaakt. Dat wil zeggen, ze zijn niet allemaal volledig effectief in het echt elimineren van ziekteverwekkende bacteriën. En dat is waar onze vertrouwde vriend, het probioticum, om de hoek komt kijken. Omdat probiotica niet alleen slechte bacteriën intern bestrijden, bestrijden ze het ook extern.

Huishoudelijke reinigingsmiddelen versus probiotische reinigingsmiddelen

Die agressieve chemische reinigingsmiddelen kunnen effectief zijn in het uitroeien van slechte bacteriën, maar ze verwijderen ook de goede bacteriën. Als een label adverteert dat een reinigingsmiddel antibacterieel is, betekent dit dat het precies dat zal doen – alle bacteriën uitroeien – de goede en de slechte. Maar dit zorgt voor een onbalans, net zoals in je eigen darm, waardoor de kans op een overgroei van slechte bacteriën ontstaat – om nog maar te zwijgen van de gezondheidsrisico’s van de chemicaliën waarmee je schoonmaakt.

 

Het overmatig gebruik van antibacteriële reinigingsmiddelen kan ook leiden tot het ontstaan ​​van medicijnresistente superbacteriën, organismen die een tolerantie opbouwen voor de chemicaliën die ze proberen te elimineren. Interessant is dat de FDA nu antibacteriële zepen en lichaamswassingen voor consumenten heeft verboden, omdat fabrikanten niet konden bewijzen dat de ingrediënten gedurende een lange periode veilig waren voor dagelijks gebruik (de uitspraak was niet van toepassing op handdesinfecterende middelen, handdoekjes of instellingen voor gezondheidszorg ).

De andere factor om hier rekening mee te houden is biofilm. Biofilms zijn een dunne verzameling micro-organismen die op verschillende oppervlakken kunnen groeien. De National Institutes of Health (NIH) heeft opgemerkt dat biofilms “verantwoordelijk zijn voor meer dan 80 procent van de microbiële infecties in het lichaam”.

 

Ze zijn ook ongelooflijk moeilijk te elimineren met antimicrobiële middelen zoals antibiotica, antischimmelmiddelen en ontsmettingsmiddelen, zoals bleekmiddel. Dit betekent dat uw chemische huishoudelijke schoonmaakmiddelen waarschijnlijk niet eens de insecten doden die er echt toe doen. Probiotische bacteriën hebben echter aangetoond dat ze zich door die biofilm heen kunnen werken. Een studie concludeerde dat probiotische reiniging niet alleen efficiënt is bij het beheersen van microbiële besmetting op het oppervlak, maar ook bij het verminderen van resistente soorten.